Wat doen contactlenzen?

Contactlenzen zijn kleine glazen met sterkte die contact maken met het oog als ze worden gedragen. Ze zijn ontworpen om refractiefouten te corrigeren en de gezondheid van het oog in stand te houden. Ze drijven op de vloeistoffilm op het hoornvlies.

Moderne contactlenzen zijn veel meer dan alleen kleine glazen die op uw ogen passen. Ze werken echter wel zoals gewoon brillenglazen: ze breken en richten licht zodat voorwerpen duidelijk zichtbaar zijn. Aangezien de lenzen aan het traanvocht op uw oog blijven hangen, bewegen ze op natuurlijke wijze met u mee. Dat is maar één van de voordelen van contactlenzen ten opzichte van een bril.

Contactlenzen zijn niet allemaal hetzelfde. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en ontworpen voor verschillende doeleinden. Deze vormen kunnen variëren in “modaliteit” oftewel hoe vaak u uw lenzen vervangt, dus dagelijks, elke twee weken of maandelijks. Ze voldoen ook aan verschillende behoeften, zoals contactlenzen voor astigmatisme, voor bijziendheid en meer.

Contactlenzen zijn er in verschillende sterktes of “diopters”. Als u lenzen draagt, kijk dan eens op het doosje of op uw recept. Dan ziet u ofwel een plus- of een minteken, gevolgd door getallen. Zonder er te diep op in te gaan staan zij voor de vorm van de lenzen. Verschillende vormen corrigeren verschillende gezichtsproblemen.

Zachte lenzen

Wat zijn de voordelen van zachte lenzen? U went er snel aan! De zachte lens is geschikt voor afwisseling met uw bril. Verder zal de lens niet snel verschuiven of uitvallen. Dus ook als u een fanatiek sporter bent, zijn de lenzen ideaal. Er zijn drie verschillende soorten zachte lenzen:

Dag lenzen

Het voordeel van daglenzen is dat u iedere dag nieuwe en schone lenzen in doet. Dit zorgt voor een goede hygiëne. Een ander voordeel is dat u geen lenzen vloeistof nodig hebt, dit vermindert de kans op een allergische reactie. Het materiaal van de lens is silicone hydrogel, dit zorgt ervoor dat het oog voldoende zuurstof krijgt en voorkomt dat u last krijgt van droge ogen. Deze lenzen kunnen zowel uni-focaal als multifocaal worden besteld.

Tweeweeks lenzen

Deze lens moet u eens in de twee weken vervangen. Ook deze lenzen zijn van silicone hydrogel gemaakt en laten dus zuurstof door.

Maandlenzen

Dit is de meest gebruikelijke vervangingstermijn voor zachte lenzen. U bewaart de lens ’s nachts in een lenzenhouder in speciale vloeistof. Hierdoor worden de lenzen gereinigd en kunt u de lenzen de volgende dag weer dragen. Deze lenzen kunnen zowel uni-focaal als multifocaal worden besteld.

Het gebruik van zachte contactlenzen

Harde lenzen

Harde contactlenzen, ook wel vormstabiele lenzen, worden gemaakt van een zuurstof doorlatend materiaal. De gewenningsperiode is wat langer dan bij zachte lenzen, het duurt ongeveer een paar weken voor u bent gewend. De lenzen gaan ongeveer 2-3 jaar mee, de kosten zijn op lange termijn lager dan bij zachte lenzen. De vormstabiele lens geeft in veel gevallen beter zicht dan een zachte lens. Verder is de kans op ontsteking kleiner dan bij de zachte lens. Ook is de lens makkelijk in het onderhoud. De lenzen kunnen zowel uni-focaal als multifocaal worden besteld.

harde lens

Het gebruik van harde of vormvaste contactlenzen

Multifocale contactlenzen

Multifocale contactlenzen zijn lenzen met meerdere sterktes in één lens. Doorgaans is er een sterkte voor voorwerpen van heel dichtbij, één sterkte voor voorwerpen die van een afstand worden bekeken, en sterktes voor middellange afstanden. Dat helpt mensen met presbyopie bij de correctie van leeftijdsafhankelijke gezichtsproblemen, waarbij het oog niet langer in staat is scherp te stellen op voorwerpen van dichtbij.

Soorten multifocale contactlenzen
Multifocale contactlenzen zijn verkrijgbaar als zachte lens en als harde lens (RGP). Er zijn twee hoofdsoorten in het ontwerp van multifocale contactlenzen. De meest voorkomende is een stel concentrische cirkels met voorgeschreven oogsterktes voor het kijken naar voorwerpen op verschillende afstanden. Er zijn ook vermengde ontwerpen, waarbij de sterktes voor dichtbij en veraf meer naar het midden van uw oog zitten, en een natuurlijke kijkervaring nabootsen doordat de specifieke afwijkende punten in uw ogen worden gecorrigeerd.

Voordelen van multifocale lenzen:

  • Betere gezichtsscherpte dichtbij en veraf
  • Een minder abrupte overschakeling tussen sterktes
  • U kunt zonder extra bril onder de meeste omstandigheden zien

Nadelen van multifocale lenzen:

  • Aanpassen kan lastiger zijn vanwege een verschillende kijkervaring
  • Ze kunnen gepaard gaan met nachtblindheid en wazig of schimmig zicht tijdens de aanpassingsperiode
  • Ze zijn duurder vanwege het complexere ontwerp

Multifocale contactlenzen

Contactlenzen bij kinderen

kind contactlens

Wanneer een kind kiest voor lenzen moet hij/zij zelf voor de lenzen kunnen zorgen en het belang van goede hygiëne inzien. De leeftijd waarop kinderen dit kunnen ligt meestal tussen de 10 en 12 jaar.